Schoonmaakbedrijf Amersfoort

Frituurpan schoonmaken | Hoe reinigt u de friteuse?

De frituurpan schoonmaken? De friteuse is in het huishouden zeker wel één van de meest vervelende apparaten om schoon te maken en te houden. Het ingebrande frituurvet kan namelijk soms echt tot wanhoop drijven. Frituren is natuurlijk wel lekker én makkelijk, dus de frituurpan de deur uit doen is geen optie. Door het gebruik blijven er echter vetresten achter die het schoonmaken van de frietpan moeilijk maken. Wij geven u dan ook een aantal tips waarmee u de friteuse goed kunt schoonmaken en onderhouden.

Er zijn een aantal doe-het-zelf middelen die vaak op blogs of andere websites worden genoemd waarmee u een frituurpan kunt reinigen en ontvetten. Let wel op, deze methoden bieden geen garantie tot succes.

3 doe-het-zelf middelen om de frituurpan schoon te maken

Er zijn een aantal doe-het-zelf middelen die vaak op blogs of andere websites worden genoemd waarmee u een frituurpan kunt reinigen en ontvetten. Let wel op, deze methoden bieden geen garantie tot succes:

1. De frituurpan schoonmaken met afwasmiddel

Afwasmiddel heeft een ontvettende werking en kan gebruikt worden voor het schoonmaken van het frituurmandje en de binnenkant van de frituurpan. Vul hiervoor uw gootsteen met warm water, doe er een scheutje afwasmiddel bij in en borstel vervolgens de onderdelen met een sterk geconcentreerde afwasmiddel schoon.

Deze methode kost wel vrij veel tijd en werk. Niet alleen moet u flink aan het borstelen om de frituurpan te ontvetten, ook is het mogelijk dat u het hete water met afwasmiddel een aantal keer moet vervangen. En dan nog kan het heel goed zijn dat niet al het vet weg is en de restanten vastkoeken aan de friteuse, waardoor het nog lastiger wordt het te verwijderen. Met een frituurpanreiniger gaat het een stuk effectiever en sneller.

2. Frituurpan schoonmaken met een vaatwastablet

Een andere manier om uw frituurpan schoon te maken is gebruik maken van de vaatwasser. Vaak mogen er een aantal onderdelen van de frituurpan in de vaatwasmachine. Check wel even de gebruiksaanwijzing van uw friteuse om zeker te weten wat het schoonmaakvoorschrift is en welke onderdelen erin mogen.

Als u geen vaatwasbestendige frituurpan heeft kunt u ook alleen het vaatwastablet gebruiken. Vul de frituurpan voor ¾ met koud water en hang het frituurmandje erin. Voeg vervolgens het vaatwastablet toe aan de pan en zet de  friteuse aan op 90 °C voor maximaal 10 minuten lang. Vergeet geen raam open te zetten voor de dampen die vrijkomen. Is een vaatwastablet te agressief voor uw frituurpan onderdelen? Lees dan verder bij tip 3.

3. De frituurpan schoonmaken met soda

U kunt uw frituurpan ook schoonmaken met soda. Soda is een erg effectief schoonmaakmiddel en wordt vaak gebruikt om aangekoekt vet en vuil te verwijderen. U dient de frituurpan voor ongeveer 75% te vullen met water. Voeg vervolgens een aantal eetlepels soda toe en hang het mandje in de frituurpan. Zet de friteuse vervolgens aan op maximaal 90 graden en laat het ongeveer 10 minuten staan. Vervolgens kunt u de frietpan weer uitzetten en de inhoud legen in de gootsteen. Op deze manier krijgt u de frituurpan aan de binnenkant weer schoon.

Hoewel deze methode veel gebruikt wordt raden wij het gebruik van soda niet aan. Dit middel zorgt namelijk voor mogelijke aantasting van het materiaal in de frituurpan.

Tips om een smerige frituurpan te voorkomen

Zorg dat u de frituurpan regelmatig schoonmaakt, sowieso direct na gebruik. Op deze manier onderhoudt u de frituurpan het beste en voorkomt u een zware, haast onmogelijke schoonmaakklus. Want hoe eerder u de friteuse schoonmaakt, hoe makkelijker u het vet kunt verwijderen omdat het dan nog niet gestold is (en dus hard geworden is) en hoe kleiner de kans dat het vet een volgende keer inbrandt.

Verder adviseren wij om het vet in de friteuse regelmatig te vervangen. Dit niet alleen om het schoonmaken te vergemakkelijken, maar ook voor de smaak. Regelmatig reinigen voorkomt een vieze frituur en slecht smakende frietjes.

Reactie plaatsen